Creativity is… The Power of Words

Drop us a line...

Send Message

Diversity Day

diversity day 2

Wauw, wat een dag! Vandaag was de Diversity Day van het Drive-in festival. Een dag die in het teken stond van leren. Diversity is een samenstelling van diversiteit en universiteit en wat een Diversity was het vandaag. In totaal waren we met 70 studenten/docenten/onderwijsdeskundigen, die allemaal uit andere generaties kwamen en allemaal dus ook weer een andere kijk op leren hebben.

Dit laatste stond dan ook centraal vandaag. De vraag “Wat is leren eigenlijk?” heb ik gedurende de dag vele malen gehoord. Het mooie is dat ik daar geen enkele keer hetzelfde antwoord op heb gehoord, want iedereen geeft daar zelf betekenis aan.

Voordat we in een ‘discover & create’ sessie daar betekenis aan gingen geven begon de dag met zeven inspirerende verhalen over leren in deze nieuwe tijd. Verhalen die gingen over het leren in communities, het durven loslaten en vertrouwen, het chaordisch organiseren (chaos creëren en toch structuur bieden) van onderwijs programma’s, want in de chaos kunnen nieuwe creatieve initiatieven ontstaan en door de orde worden deze initiatieven snel opgepakt en voelt men zich verantwoordelijk. Verder hebben we mooie voorbeelden gehoord, zoals Operation Education, Schoolinc, Dagje Lesgeven, GeenSchool en de Performatory die ons lieten nadenken over wat het doel eigenlijk is van onderwijs? En om terug te komen op “discover en create”; daar hebben we alle verhalen van de ochtend letterlijk in de ruimte een plek gegeven door ze in kaart te brengen met elkaar. Tja, de foto’s die zullen volgen zeggen meer, maar laat ik het er op houden dat er kris kras door de ruimtetouwtjes gespannen waren om verbindingen te symboliseren.

De dag werd afgesloten door DJ Anthony. Een 15-jarige vwo leerling die als droom heeft om net als stadsgenoten Hardwell & Tjesto een top-dj te worden. Hij vertelde na afloop dat hij op weg naar die droom op dit moment bijna elke mogelijkheid met beide handen aanpakt. Of hij nou voor 50 man (zoals vandaag) of voor 2000 man (zoals later deze week) kan draaien. Kortom, een leergierige jongen die bezig is met zijn passie, zijn droom achterna gaat en daar zelf de leiding over neemt. In mijn ogen de perfecte afsluiter van de deze dag!

Ik wil deze blog eindigen met de vraag om na te denken over wat het doel van onderwijs/leren volgens jou nou is. Ben je nieuwsgierig hoe anderen daar over denken? Bekijk dan eens dit boekje waar 100 andere mensen hun betekenis daar over al hebben gedeeld!

http://www.watishetdoelvanonderwijs.nl/img/WWS_Boek_11_web.pdf

Related Posts
  • All
  • By Author
  • By Category